164 miljarder skäl att förbättra säkerheten på arbetsplatsen

För första gången har det gjorts en internationell studie på vad det faktiskt kan bli för kostnader till följd av dålig arbetsmiljö. Forskningen är ännu inte helt färdigställd och alla resultat har inte publicerats, men en siffra som har offentliggjorts från studien skapade starka reaktioner inom svensk arbetsmiljöforskning:

Dålig arbetsmiljö i Sverige kostar 164 miljarder kronor per år. Det motsvarar fyra procent av Sveriges BNP. Det är lika mycket som Sveriges hela åkerinäring omsätter per år. Det är mer än vad hela e-handeln i Sverige omsatte år 2017. Och det är mer än vad den svenska klädjätten H&M värderas till.

I Sverige var tidningen Arbetsskydd först ut med att berätta om den nya studien. Tidningen har också intervjuat Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, samt Anna Bergssten, arbetsmiljöexpert på Svenskt Näringsliv.

Lyft- och lastsituationer - nödvändigt, men förknippat med risker

I tidigare blogginlägg på temat Lyft har vi berättat om hur vi på olika sätt kan skapa en säkrare arbetsplats. Det har handlat om hur man väljer rätt verktyg till rätt uppgift, vikten av rätt utbildning och rätt riskbedömning. Det finns, som vi ser ovan, mycket goda skäl till att vi återkommer till detta ämne.

Belastningsskador är nämligen den vanligaste anledningen till att svenskar tvingas sjukskriva sig. Enligt statistik från Arbetsmiljöverket är 39 procent, alltså nära fyra av tio av de anmälda arbetssjukdomarna orsakade av belastningsfaktorer.

Arbetsmiljöverket meddelar att tungt manuellt arbete bör undvikas så långt det är möjligt. Det är en bra intention men alla moment är svåra att ta bort. Lyft- och lastsituationer är fortfarande en stor och viktig del av arbetet inom industrin. Förslitningsskador uppstår och utvecklas över tid och det är en anledning till att det är så oerhört viktigt att göra rätt redan från början. Se därför till att det hela tiden finns rätt utrustning, rätt kunnande och rätt rutiner. Då minskas skaderisken drastiskt.

Vänta inte med att öka säkerheten

Behöver du ytterligare ett incitament, förutom de 164 miljarder kronorna som dålig arbetsmiljö kostar Sverige varje år, finns här ett till: Varje investerad krona som går till att höja säkerheten och förbättra arbetsmiljön ger två kronor tillbaka. Det visar en studie från 2013. (Se nedladdningsbar PDF)

Så vänta inte med att se över verksamheten och vad ni kan göra för att förbättra säkerheten vid last- och lyftsituationer. För att ta ett konkret exempel. Varje dag skadas i snitt två personer vid arbete med lyftanordningar i Sverige. Vänta inte till någon på just din arbetsplats drabbas innan ni sätter in förebyggande åtgärder. Som britterna uttrycker det: ”Better Safe than Sorry”
.

Spara ländryggar. Spara muskler. Spara miljarder.

Läs mer om hur du minskar skadorna kopplade till lyft i vårt whitepaper.

Gigant - Ladda hem Lyft: whitepaper