Gigant blogg - Bättre fabriker

Bättre Fabriker – Gigant

Vi lever i en brytningstid – med en ny svensk, industriell storhetstid framför dörren. Där vi leder utvecklingen, levererar tillväxt och skapar jobb. Men utmaningarna är många. Friska initiativ, tankebanor och värderingar behöver landas. Den här gången är det människorna som står i centrum – och i djupare interaktion med maskinerna. Vi på Gigant vill bidra med nya insikter kring industriarbetsplatsen och vad som krävs för framtiden. Hjälp oss att tända gnistan. Hjälp oss bygga ett attraktivare industrisverige.

164 miljarder skäl att förbättra säkerheten på arbetsplatsen

För första gången har det gjorts en internationell studie på vad det faktiskt kan bli för kostnader till följd av dålig arbetsmiljö. Forskningen är ännu inte helt färdigställd och alla resultat har inte publicerats, men en siffra som har offentliggjorts från studien skapade starka reaktioner inom svensk arbetsmiljöforskning:

Dålig arbetsmiljö i Sverige kostar 164 miljarder kronor per år. Det motsvarar fyra procent av Sveriges BNP. Det är lika mycket som Sveriges hela åkerinäring omsätter per år. Det är mer än vad hela e-handeln i Sverige omsatte år 2017. Och det är mer än vad den svenska klädjätten H&M värderas till.

Läs mer